Het klimaat van Barcelona: zwoele zomers, zachte winters

Beste seizoen voor een stedentrip Barcelona? Het hele jaar door! Elk jaargetijde heeft z’n charmes. Zonnige zomers, aangenaam voor- en najaar en zachte winters. In de lente en herfst wisselen regenachtige en zonnige dagen elkaar af. Neem altijd luchtige kleding mee, want echt koud is het nooit. Ook als het regent is er genoeg te beleven in Barcelona.

De zomer is misschien wel het meest geschikt jaargetijde voor een korte vakantie Barcelona. Gemiddelde temperaturen liggen iets onder de dertig graden, hoewel het kwik soms ook behoorlijk stijgt en het snikheet kan zijn. Maar goed, je bent vrijwel zeker van goed weer, want de kans op neerslag is in juni en juli het kleinst. Voordeel aan Barcelona: verkoeling is nooit ver weg is. De stad ligt aan de Middellandse Zee. In tegenstelling tot Madrid, dat in het midden van Spanje ligt – ver weg van zee of oceaan. Sant Sebastià en Barceloneta zijn de bekendste en drukste zandstranden van Barcelona. Metrohalte: Barceloneta (L4).

In het voorjaar zijn de vele stadsparken in Barcelona op z’n mooist en is het niet zo extreem druk als in de zomer. Kans op regen is dan wel iets groter dan in de warmste maanden. Buien in Barcelona zijn berucht: er kan in korte tijd heel veel regen uit de lucht vallen. Het najaar is misschien nog wel aangenamer. Want dat blijft de tropische warmte achterwege. En dat maakt het wandelen door de stad aangenamer dan wanneer de temperatuur oploopt tot ver boven de dertig graden.

Wat te doen als het regent in Barcelona?

Wat te doen als het regent in Barcelona? Het wijdvertakte metronetwerk brengt je van de ene na de andere bezienswaardigheid. Barcelona telt bovendien enkele wereldberoemde musea – de ideale dagbesteding als het buiten hard regent. Bijvoorbeeld het Picasso Museum, met in de collectie meer dan vierduizend werken van  de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Adres: Montcada 15-23. Metrohaltes in de buurt: Arc de Triomf (lijn 1), Liceu (lijn 3) en Jaume I (lijn 4).  Of Fundació Joan Miró, het museum voor moderne kunst. Met werken van Joan Miró zelf en Mark Rothko. Te vinden in Parc de Montjuïc. Bus: 55, and 150.